Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Боряна Григорова: Искам и след 10 години да съм на същото място, със същите колеги в Клиника Кардиология на ВМА

      Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
      Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Лейтенант доктор Боряна Григорова приключва медицина в МУ-София през 2019 година От 2020 година е специализант в Клиника " Кардиология " на ВМА. Преди това е доброволец в редица звена на военната болница – Клиника по анестезиология и интензивно лекуване, Клиника по вътрешни заболявания и Клиниката " Кардиология ". Работила е и в Модулни военномедицински формирования.

Д-р Григорова, с какво Ви притегли кардиологията?

Кардиологията ме притегли още по време на следването ми в Медицинския университет, в трети курс, по време на упражненията по „ Пропедевтика на вътрешните органи “. Беше ми доста забавно да чувам сърцата на пациентите, другите тонове и шумове. След това специалността ме притегли и със незабавните положения, когато се изисква бърза и съответна реакция, с цел да спасиш живота на пациента. Харесва ми динамичността на работа като кардиолог.

Споделяте ли мнението, че с цел да бъде един доктор добър кардиолог, би трябвало да има доста съществени познания в цялата вътрешна медицина?

Напълно споделям това мнение. Организмът е едно цяло и няма по какъв начин да лекуваш единствено един орган, настрана от всички останали. Пациентите със сърдечно-съдови болести в огромната си част имат и доста други съпътстващи болести, като захарен диабет, хронично бъбречно заболяване, болести на щитовидната жлеза, болнав синдром с друг генезис и други. Включително и в нашата Клиника по кардиология на ВМА лекуваме ежедневно такива заболели с сложна патология. Именно поради това се изискват съществени познания в региона на всички вътрешни заболявания.

Освен това, като кардиолози във ВМА ние правим и доста предоперативни съвещания на пациенти, на които им предстоят несърдечни интервенции. Най-вероятно няма друга кардиологична клиника в страната, която да прави повече предоперативни съвещания. Определяме предоперативния риск и дали пациентът може да се допусне на интервенция. Тази активност изисква още повече знания от нас, освен във вътрешната медицина, само че и по отношение на типа на другите интервенции и типа упойка, която ще се приложи на пациента.

Как протича едно Ваше дежурство в клиника с денонощен режим на работа, една от най-големите в страната?

Даваме по 12-часови наряди – дневни и нощни. Сутрин денят стартира с визитация в 7.30 часа, след това доклад в 8 часа и по-късно основна визитация с началника на клиниката полк. проф. Ивайло Даскалов. Следва изписване на пациентите, които са подготвени да се приберат у дома с усъвършенстване, банкет на нови пациенти, тяхната обработка, правят се ехокардиографии, ХолтерЕКГ-изследвания, селективни коронарни ангиографии.

Нашата клиника разполага с най-модерната инсталация на европейско и международно равнище, както в самата клиника, по този начин и в катетеризационната зала. Отделението по инвазивна кардиология работи в режим 24/7, в това число и нощно време може да се извърши незабавна коронарография на пациенти с изострен инфаркт на миокарда. На обяд в 13.30 ч. всеки ден още веднъж се събираме всички сътрудници на колегиум и обсъждаме всеки един болен и случай поотделно.

Това е доста потребно, изключително за нас специализантите, тъй като научаваме доста от тези разисквания и развиваме още повече мисленето си като лекари. Следобяд следва още една визитация на болните в клиниката. Междувременно има много незабавни съвещания в другите клиники в болничното заведение, както и банкет на заболели със незабавни кардиологични положения.

На какво Ви научи досегът с Ваши сътрудници, които с изключение на кардиолози са и военни лекари?

Досегът с моите сътрудници ме научи на висок професионализъм, разумно мислене, съответна реакция във всеки един миг, дисциплина и отдаденост на работата.

Към коя област на кардиологията желаете да насочите ползите и напъните си в бъдеще?

Интересът ми е по-скоро в неинвазивната кардиология, лекуването на пациенти със сърдечна непълнота, заразен ендокардит, разнообразни типове кардиомиопатии.

В персонален проект кои са обичаните Ви занимания за свободното време?

През свободното си време обичам да плавам, да танцувам салса, да карам ски и доста да пътувам в страната и чужбина. Новите дестинации ме разтоварват душевен и обогатяват културно.

Кои човешки качества цените най-вече у сътрудниците си?

Като човешки качества най-вече оценявам у сътрудниците си добротата, готовността да оказват помощ на пациентите безусловно по всевъзможен начин и старания, всеотдайността. Колегите ми ме учат да съм по-добър човек аз самата всеки ден.

Как виждате себе си след 10 години – в каква професионална среда, с какви достижения и упоритости за по-нататъшна реализация?

След 10 години си се представям на същото място, в Клиника „ Кардиология “ на ВМА, с все по този начин обединен колектив и да продължаваме да предлагаме на пациентите съвременно кардиологично лекуване по всички правила на изкуството медицина. Искам да стана специалист-кардиолог, да се квалифицирам в региона на ехокардиографията и ядрено-магнитния резонанс на сърце. Амбициите ми са свързани и с напредък в научната сфера, писане на публикации и дисертационен труд и хабилитиране.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР